Sistemska družinska terapija – Lepota radovednosti namesto moči nadzorovanja

Sistemski način razmišljanja ne spodbuja občutka kontrole nad ljudmi, pač pa spoštljivo radovednost; nagrada ni v pridobitvi moči, ampak v lepoti radovedne drže do sveta, katerega del smo, kot je povedal eden od temeljnih sistemskih mislecev.
Prehitro sklepanje in pretirana gotovost, ki zapirata možnosti drugačnih videnj in razumevanj, sta nevarnosti, ki lahko peljeta v zlorabo pozicije moči in strokovnega statusa, ki ga zdravniku/terapevtu konsenzualno dodeljujeta pacient in družba. Refleksivna sposobnost strokovnjaka mu pomaga, da prevzame odgovornost za moč, ki jo ima zaradi svoje pozicije in znanja, in jo v terapevtskem odnosu uporabi za krepitev moči pacienta/klienta in družine.
Naše zmožnosti, da identificiramo in razvijamo nove načine odnosov z upoštevanjem/preseganjem razlik, je možno spodbuditi in razvijati; rečeno je bilo, da bo morda ta zmožnost pomembno določala našo bodočnost.

Urednici:Maja Rus Makovec, Dubravka Trampuž
Recenzijahttps://online.pubhtml5.com/agha/nmvp/#p=56

Project Title

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth.