Vabilo na simpozij z mednarodno udeležbo v spomin Mojci Močnik

Spoštovani,

vabimo vas na simpozij “Sistemsko razumevanje življenjskih zgodb v medicini in literaturi”, ki ga Inštitut za družinsko in sistemsko psihoterapijo in Združenje psihiatrov organizirata v spomin naši kolegici dr. Mojci Močnik.

Prijavite se lahko na naš običajni elektronski naslov: prijave@zpsih.si. Seminar je prijavljen tudi Zdravniški zbornici za pridobitev kreditnih točk. Več o simpoziju in programu si lahko preberete v nadaljevanju.

SISTEMSKO RAZUMEVANJE ŽIVLJENJSKIH ZGODB V MEDICINI IN LITERATURI –
SIMPOZIJ Z MEDNARODNO UDELEŽBO V SPOMIN MOJCI MOČNIK


29. NOVEMBER 2019 OB 14.00
MESTNI MUZEJ LJUBJANA

Sodobna medicina zmore zdraviti bolezni neprimerljivo bolje, kot v vsej dosedanji zgodovini. Hkrati pa je videti, da zaupanje in kvaliteta odnosa med pacienti in tistimi, ki jih zdravijo, ne sledita enako intenzivno razvoju medicinskega znanja. Izjava, da ne zdravimo bolezni, ampak človeka z boleznijo, je videti le na prvi pogled igra besed, saj v resnici bistveno spremeni izhodiščni pristop k pacientu. Medicina vstopa v človeška življenja ravno v obdobju največje čustvene ranljivosti in telesne ogroženosti. Zato so pacienti in njihovi svojci posebej pozorni na to, ali so prav razumljeni, saj je to obdobje trpljenja, strahu in negotovosti upanja. Značilnost dobre medicine in psihiatrije kot njenega dela je, da strokovno naravoslovno in tehnično znanje poveže s humanističnim pristopom in si pri tem pomaga tudi z umetniško ustvarjalnostjo. Umetniki besede nam pomagajo večati empatijo do človeških življenjskih zgodb, družinska in sistemska psihoterapija pa ima strokovna orodja za povezovanje medicinskega-psihiatričnega znanja in humanističnega potenciala umetnosti.

Simpozij z mednarodno udeležbo je posvečen spominu drage kolegice Mojce Močnik Bučar, ki je poosebljala zmožnost povezovanja med medicino, psihiatrijo in besedno-igrano umetnostjo. V življenja pacientov in kolegov se je vtkala s svojo izvrstno strokovnostjo, ki jo je sooblikovala s pretanjenim razumevanjem človekovega doživljanja in občutljivo povezovalnostjo.

Najboljša zahvala je dobro življenje. oziroma dobra strokovnost. Zato na simpoziju ne bomo direktno govorili o Mojci, ampak smo v njen spomin organizirali strokovni dogodek, kjer je področje medicine/psihiatrije povezano s sistemskimi družinskimi psihoterapevtskimi koncepti in z literaturo/gledališčem, posebej z velikim bardom Shakespearjem. Strokovna predavanja bodo posebej obogatili Gwyn Daniel, znana avtorica s področja sistemske psihoterapije iz Velike Britanije, ki je pred kratkim izdala knjigo Family Dramas: Intimacy, Power and Systems in Shakespeare’s Tragedies (The Systemic Thinking and Practice Series), ter igralci tržaškega Slovenskega stalnega gledališča, ki bodo odigrali odlomke iz Hamleta.

Program srečanja

14.00 – 14.15   Borut Škodlar: Uvodne besede
14.15 – 15.00   Dubravka Trampuž in Maja Rus Makovec: Družinske drame v medicini – kako jih nasloviti s sistemsko paradigmo

15.00 – 17.00   Sistemsko razumevanje Hamleta – pogovor z igralci vodi Gwyn Daniel**
17.00 – 17.15   Refleksije
17.15 – 17.45
17.45 – 18.45   Gwyn Daniel: Family dramas:exploring relationships in Shakespeare’s tragedies* : Sistemsko razumevanje Shakespear-ovih tragedij

18.50 – 19.30 Mojca Brecelj Kobe: Sistemsko razumevanje travme – videti ali ne videti
19.35 – 19.50 Refleksije

Organizator
Združenje psihiatrov Slovenije SZD in Inštitut za družinsko in sistemsko psihoterapijo Ljubljana

Lokacija srečanja
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka ulica 15, 1000 Ljubljana

Kotizacija
Brez kotizacije.

Število udeležencev
Število udeležencev je omejeno na 60 mest. Zaradi lažje organizacije dogodka prosimo, da obvezno izpolnete prijavnico. Prijave pobiramo do zapolnitve mest ali najkasneje do 25.11.2019. Prijave zbira Združenje (SZD).

Dodatne informacije
Inštitut za družinsko in sistemsko psihoterapijo
01 232 12 37
institutsdp@siol.net

*Family Dramas; exploring the relationships in Shakespeare’s tragedies
V svojem prispevku bo Gwyn Daniel predstavila pristop k tragediji, ki izpostavlja odnose, ki tvorijo ozadje govorov in dejanj njenih glavnih junakov. Ob tem zagovarja hipotezo, da konflikti med družinskimi člani in v drugih bliskih odnosih pogosto odražajo širše socialne in ideološke napetosti ter izpostavljajo nasprotja in nejasnosti, ki se pojavljajo, ko se socialni konteksti spreminjajo ali so v konfliktu. V osrčju teh konfliktov so praviloma vprašanja vezana na spol in moč. Gwyn bo pokazala kako moč vpliva na spolne vloge in kako se ta soodvisnost odraža v dialogih in monologih, ki jih beremo v tragedijah ali poslušamo na odrskih deskah. Kljub temu, dab o govorila o Skakespearjevih igrah, Gwyn upa, da bo njen pristop koristen in uporaben za razumevanje literarnih in dramskih del na splošno.

V nadaljevanju bo Jan Bučar s člani Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta skupaj z njihovim direktorjem Matjažem Faričem, zaigral nekatere scene iz Hamleta. Temu bo sledil pogovor z igralci, ki ga bo vodila Gwyn Daniel o postavitvi drame na gledališki oder ter razumevanju njenih protagonistov, njihovih vlog in dilem ki se pojavljajo v njihovih odnosih.

Gwyn Daniel je sistemska družinska psihoterapevtka, ki živi in dela v Oxfordu. Veliko let je delala v mentalno zdravstvenih ustanovah tako za odrasle kot tudi za otroke in mladostnike. Še zmeraj deluje kot gostujoča predavateljica na Tavistock kliniki v Londonu. S svojo kolegico Charlotte Burck redno obiskuje Slovenijo že od leta 1994, najprej kot predavateljica in supervizorka, kasneje pa kot svetovalka študijskim programom sistemske družinske psihoterapije, ki jih organizirata Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani in Inštitut za družinsko in sistemsko psihoterapijo. Gwyn je avtorica in ko-avtorica številnih strokovnih publikacij. Njena zadnja knjiga je: Family Dramas: Intimacy, Power and Systems in Shakespeare’s Tragedies Routledge 2019.